İLAÇLAR

RAPAMUNE (SİROLİMUS)

ETKİN MADDE
Sirolimus

SINIFLANDIRILMASI
Rapamune diğer immunosupresyonlardan  farklı bir mekanizma  ile antijen  ve sitokin uyarılmasına cevap olarak oluşan T-lenfosit aktivasyonunu ve çoğalmasını önleyerek bağışıklık sistemini baskılayan bir ilaçtır.

ENDİKASYONLARI
Rapamune, organ nakli uygulanmış  hastalarda, organ reddini engellemek için kullanılır.

SAKLANMASI
Rapamune tablet 30°C’in altında oda sıcaklığında saklanmalıdır. Direkt güneş ışığında, rutubette, buzdolabında, aşırı sıcak-soğukta bırakmanız etkinliğinin kaybolmasına sebep olacaktır. Blisterleri ışıktan korumak için kartonunun içinde saklayınız.
Rapamune oral solüsyon şişeleri ışıktan korunmalı ve buzdolabında 2°C - 8°C’de saklanmalıdır. Şişe açıldıktan sonra bir ay içinde kullanılmalıdır.

DOZ ÖZELLİKLERİ
Rapamune tablet ve  oral solüsyon  günde bir kez ağızdan  tercihen aynı saatte alınmalıdır. Oral solüsyon en az 60 ml su veya portakal suyu ile karıştırılmalıdır. Solüsyonu seyreltmek  için greyfurt suyu da dahil olmak üzere başka hiçbir sıvı kullanılmamalıdır.

 HAZIRLANMASI VE UYGULANMASI
Rapamune tabletler bütün olarak su veya portakal suyu ile yutulmalıdır. Aç ya da tok karnına alınabilir. Tok karnına alınması tavsiye edilir.  Emilimi nedeniyle özelliğinin bozulmaması için  ağızda çiğnenmemeli ve parçalanmamalıdır.
Rapamune siklosporinin  sabah dozundan 4 saat sonra günde bir kez alınır.

GIDA ETKİLEŞİMİ
Rapamune tablet ve oral solüsyonu  greyfurt suyu ile birlikte alınmamalıdır. İlacın metabolize edilmesini azaltır.

MEVCUT ŞEKLİ
Rapamune 1 mg tabletleri 30 veya 100 tabletlik kartonlarda (her birinde 10 tablet bulunan 3 veya 10 bilister) ambalajlanmakta,  Rapamune Oral Solüsyon 60 ml koyu renkli şişelerde sunulmaktadır.

YAN ETKİLERİ

  1. Genel : El ve ayaklarda titreme, ateş, baş ağrısı, halsizlik, sırt ve göğüs ağrısı, kilo artışı, hipertansiyon görülebilir.
  2. Dermatolojik : Akne ve isilik oluşabilir.
  3. Hematolojik:  Kansızlık, kanamaya yatkınlık (trombositopeni), lökopeni, kreatinin artışı,  kan yağlarında artış,  potasyumun düşüklüğü ve  LDH’da artma olabilir.
  4. Gastrointestinal: Karın ağrısı, kabızlık, ishal, bulantı, kusma ve ağız enfeksiyonu görülebilir.
  5. Hepatik: Karaciğer fonksiyon testlerinde artış olabilir.
  6. Fırsatçı enfeksiyonlar;  Mantar, viral  ve bakteriyal enfeksiyonlar (örn:üriner sistem enfeksiyonları, mikobakteriyal enfeksiyonlar, Epstein-Barr virüsü, sitomegalovirus(CMV), herpes zoster) gibi hastalıklar daha sık gözlenir.
  7. Diğer: Lenfosel, periferal ödem, pnömoni, döküntü olabilir. Yara iyileşmesinde gecikme olur.